Връщане и замяна

Връщане и замяна на закупените стоки от магазин BEBKOONLINE.COM

Ако решите да върнете или замените даден продукт, молим първо да се запознаете с условията за връщане/замяна и след това да ни уведомите, като изпратите съобщение с номера на вашата поръчка на е-мейл info@bebkoonline.com или се обадите на телефон: 0896 022 150 (От понеделник до петък от 9:00 до 17:00 ч)!
Всеки клиент, закупил стока от онлайн магазин BEBKOONLINE.COM има право да я върне/замени в 14 - дневен срок след получаването й, но само ако са спазени следните условия:

  • Запазен добър търговски вид - дрехата не е преминала термична обработка, носена, скъсана. /Бельо и бански не се връщат/заменят поради хигиенни съображения/.
  • Запазени всички етикети, аксесоари (ако е имало такива).

Връщане

  • Може да върнете поръчаните артикули веднага след прегледа, в случай че не отговарят на Вашите очаквания. В този случай куриера връща директно пратката към нас, а Вие не плащате стойността на артикулите, а само доставките за получаването и връщането. Ако има дефект или друго касаещо наша вина моля свържете се веднага с нас още докато куриера е при Вас.
  • Връщане до 14 дни след получаването - Ако желаете да върнете артикули след получаването и заплащането им моля свържете се с нас, за да уточним кой вариант за куриер и начин на връщане е най-удачен за Вас. За да е най-изгодно за нашите клиенти приемаме върнати стоки до офис на Еконт.

Моля, обърнете внимание, че транспортните разходи по връщането се поемат от Вас и не се възстановяват. 

След получаване на стоката и убеждение, че по нея липсват следи от употреба и са спазени условията, описани по-горе, ние ще ви възстановим изцяло платената за стоката/те сума с наложен платеж по Еконт.

 

Замяна

  • Изпратете запитване за наличност на желания продукт, с който искате да замените на info@bebkoonline.com или се обадете на телефон 0896 022 150.
  • Направете нова поръчка през сайта, като в полето Бележка запишете ЗАМЯНА. Поръчката трябва да е на същата стойност или по-висока.
  • Стоката, която искате да замените трябва да е в търговски вид, със запазени етикети. (Бельо и бански не се връщат/заменят поради хигиенни съображения)
  • След като сте ни уведомили, можете да изпратите с куриер по ваш избор дрехата/те до офис на Еконт Експрес или Спиди в гр. София, кв. Надежда. Моля, обърнете внимание, че транспортните разходи в двете посоки се поемат от Вас.

След получаване на стоката и проверка от наша страна дали всички условия по замяна/връщане са спазени ще изпратим новата поръчка.